torsdag 29 oktober 2009

Norge havsfiske Andvika

Sammanfattning från havsfisket i Andvika. Norge


Söndag 07 Jun 2009, 21:45


Sammanfattning från Norge fisket En härlig vecka med varierande väder, från solsken och vindstilla till kuling och regnskurar. Precis som det ska vara när man havsfiskar i Norge. Vi fick hyfsat med fisk, med tanke på att vädret var emot oss en dag när det blåste kuling. Vi fick dock ingen storfångst, men spridningen på arterna var bra, vi fick Torsk, Sej, Långa, Rödspätta, Sandskädda, Kungsfisk, Knot, Kolja, Glasvar, Slätvar, Lyskolja, Skrubbskädda, Vittling, och Bleka.

Första dagen


Med på resan till Andvika var min svärfar Anders, mina två svågrar Niklas och Martin, och min svägerska Amanda, Anders före detta jobbarkompis Lasse var med och Lars en kompis till Niklas. Efter att vi packat klart bilen, åkte vi ungefär vid halv sju på eftermiddagen från Göteborg. Resan till Andvika gick bra, fint väder hela vägen och inte så kallt på kvällen. Vi stannade några gånger på vägen och tog några pauser och åt lite mackor, och bara njöt av de höga bergen och de vackra fjordarna. Lasse tog en hel del fina kort på resan upp. Här är några av dem.







framme


Vi åkte ut med båtarna i det soliga vädret ca kl fem på eftermiddagen och provade pilka på olika djupbranter, från ca 8 meter till ca 150 meter. Det gick lite trögt i början, men det blev bättre efterhand. Sammanlagt fick vi 2 stycken Långor, 4 sejjar, 2 torskar och en Kungsfisk.

Tyvärr var inte något större storlek på fiskarna och ingen var värd att väga. Sejjarna tänkte vi spara tills i morgon och ha som agn om vi ska meta långa eller plattfisk. Vi kom in med båtarna runt 20:00 för att äta lite, och där efter fortsätta att fiska. vattnet låg som en som en spegel när vi åkte ut, det var riktigt vackert! Vi började pilka vid ett grund som var utmärkt med en prick, men det var riktigt trögt där, så vi körde ut på öppna havet istället. Vi hittade ett grund som vi fiskade av på ett djup runt 15-30 meter, och precis utanför gick det ner till ca 150meter. Direkt när Amanda släppte ner pilken fick hon en fin torsk, och stunden efter det fick jag en Bleka.


I den andra båten fick Niklas två stycken långor och en Sej. Vi fiskade ungefär till halv tolv, sedan var det dags att åka mot stugan. Riktigt härlig kväll var det med en vacker solnedgång.

Andra dagen

04:00 gick jag, Anders, Lars och Niklas upp denna morgon, inte så mycket sömn sedan igår ca 3 timmar bara, men det var lika bra att komma igång tidigt, Det blåste lite grann på morgonen när vi gick ut till några grund rätt så långt ut på havet för att pilka. Vi fick en del sejjar, runt 20 stycken. Anders fick även en fin Långa efter en stund. Efter att fiskat där ett tag körde vi längre in mot land och testade vi ett annat grund. Där fick jag upp en torsk, sedan var det trögt där. Vi beslutade oss för att dra oss mot stugan igen, trötta och hungriga, det hade även börjat blåsa en hel del med. Eftermiddags fisket hade vi tänkt oss för att meta.


Eftermiddagsfikset

Det blåste en hel del på dagen efter att vi hade kommit hem från fisketuren och några regnskurar kom med det gick rätt så hyffsade gäss på havet. Men ju mer närmare eftermiddagen kom så bedarrade vinden mer och mer så vi åkte ut runt halvfem för att meta lite plattfisk. Vi åkte till en vik och testade, alla hade mettackel för plattfisk och med räka som agn. Det dröjjde inte så länge innan Niklas fick en plattfisk men efter det var det rätt så trögt, så vi bytte ställe efter en stund och forsatte meta denna gången på ca 40 meters djup, vilket resulterade i fyra stycken torskar och ett par sejjar.


Kvällsfisket

Kvällsfisket var jag själv inte med på, jag var riktigt trött på kvällen men Anderas, Lars, Niklas och Amanda åkte ut en stund. Havet låg nästan som en spegel, det kunde man inte tro att det skulle göra när det blåste så som det gjorde i förmiddags. När dom kom tillbaka från fisket hade dom fått ungefär 50 stycken sejjar, på ett djup runt 20 meter längs en bergskant som dom drevs längs med.

Tredje dagen

Denna förmiddag var det halvklart väder, inte så blåsigt och rätt så varmt i luften. Vi åkte ut ungefär kl 11:00 för att meta plattfisk. Vi började vid en vik, fast där var det trögt så vi testade lite längre ut mellan ett par öar.

Där fick vi en del sej på mellanvattnet på ett djup runt 10 meter, vi fick kanske runt 30 stycken, dock inga stora, så vi släppte tillbaka som minsta, sejjen högg stort sett hela tiden och man behövde inte ens ha räkor på mettackeln de högg ändå. Efter att fiskat där en stund så körde vi lite längre bort rätt över mot ett annat berg och bara låg och drev längs med bergskanten på runt 40 meters djup. Det stället visade sig vara bra, vilket resulterade i tio stycken plattfiskar, Sandskedda, Skrubba, en rödspätta, Tork och en Glasvar. Jag fick en ganska fin Långa precis innan vi skulle dra oss in mot land till stugan.
Riktigt stor Rödspätta

Glasvar

Kvällsfisket var lite rörigt faktisk, problem med båda båtarna skulle det visa sig. Vi åkte ut strax innan halv nio på kvällen för att pilka lite utanför öarna, det gick lite dyningar där ute men det var inga problem att fiska.

Vi drev över ett par grundkanter ett par gånger, men det var riktigt trögt. Det var en hel del uppjagat fisk på ytan ca 50 meter framför oss nästan hela tiden. Vi körde försiktigt nära småfisken på utan och pilkade ihop om att det skulle stå något stort under stimmet, men inte ett hugg. Niklas fick en stor vittling på väg in iallafall.

Vi beslutade oss för att dra oss in mellan öarna och fiska istället och det var då problemen uppstod med båtarna. På väg in så gick styrvajjern sönder på den ena båten så det gick inte att svänga med ratten, så Martin fick sitta bak och vrida på motorn så gott han kunde för att kunna svänga. De fick ta sig hem till bryggan för att fixa en ny styrvajjer. I våran båt fick vi problem med motorn, det hade kommit in skit i bensinen, men körde man sakta gick det hyfsat en bit sedan dog motorn och blev svår startat. På vägen in så stannade vi vid en djupbrant ca 40 meter från berget och testade att pilka, där fick vi runt 15-20 sejjar så det var riktigt bra fiske Vi kunde hålla på dra upp ännu mera, men vi beslutade oss för att ta oss till bryggan för att försöka på ordning på motorn, det tog en stund efter att vi fick stopp ett par gånger att komma fram. Den andra båten som styrvajjern gick sönder på var nästan fixad när vi kom in av Mikael som har campen. klockan var då runt halv tolv på natten. Efter som inte våran motor inte han fixas till så blev Vi blev bogserande ut till stället där vi tog sejjarna förut för att ytterligare testa, vi fick kanske runt tjugo stycken sejjar. Sedan kom Regnet ganska snabbt i mot oss och det började blåsa upp, så vi bestämde oss för att dra oss in och avsluta fisket. Klockan närmade sig ändå runt 02:00 och vi hade fisk att renska när vi skulle komma in. Strax efter kl 03:00 så var det godnatt.

Fjärde dagen

Vi sov ganska länge idag så vi kom inte ut och fiskade för än runt 13:00 tiden. Vädret var halvklart lite blåsigt och lite regnskurar. Jag, Niklas och Lars åkte ut med båten en par timmar innan maten för att pilka lite. Vi fiskade ungefär från 20 meter och drev ner till 70-80 meter och vid första nedsläppet fick jag en fin sej. Vi fick även en Långa och ytterligare sejjar av mindre storlekar. Vi drev längs med bergskanten ut mot djupet några gånger innan vi åkte in för att äta.

Kvällsfisket bjöd på täta regnskurar med växlande vindar, vi fiskade lite inomskärs för att det blåste en hel del på öppna havet. Vi gick åkte ut runt klockan nio och fiskade ca två timmar, Lars fick en Kungsfisk ganska snabbt på pilken, och Amanda hade ett riktigt stort hugg efter ungefär en timma, men tyvärr så släppte den. Vi fick ungefär 20-25 sejjar och en tork när vi kom in vid bryggan vid elvatiden på kvällen.

Femte dagen

I morse när vi vaknade blåste det kuling, och det har det fortsatt och göra hela dagen och hela kvällen. Vi har inte kunnat gå ut och fiska med båtarna idag tyvärr, så jag, Lars och Niklas gick upp till en liten sjö som finns på ön för att fiska lite. Vi fiskade inte så mycket mera än en timma, Niklas fick en fin Öring.
På eftermiddagen tog vi en biltur på ön



Tidvattnet påvägbort


Sjättedagen
Vi åkte ut och fiskade på förmiddagen i det soliga vädret, fast det blåste en del idag med, men inte lika mycket som igår. Vi provade att pilka inte så långt ifrån bryggan, men där var det trögt, vi körde vidare ut till ett sjömärke och provade att driva förbi det några gånger över grundet, men det var trögt även där. Så vi provade vid en bergskant längre som vette ut mot havet, och drev med båten från berget från ca 15 meter till runt 100 meter. Vi fick hugg nästan varje gång vi drev och tills vi körde fram igen. 5 Torskar, och 3 sejjar blev det idag. Små sejjen som vi fick upp brydde vi oss inte om att ta upp.

Senare på eftermiddagen började det blåsa mer och mer, så vi körde till stugan igen och åt middag för att senare sätta igång med att rensa fisk. Efter det gjorde vi rent båtarna och packade ihop våran fiskeutrustning för att i morgon var det dags att åka hem efter en riktigt go vecka med blandat väder från soligt och vinstilla till stark kuling med regnskurar. Precis det som ska vara när man är och havsfiskar i Norge.



Havsfiske i Norge nästa. Andvika

Torsdag 28 Maj 2009, 20:45


I morgon bär det av till Norge! En veckas havsfiske vid Andvika är inbokat. 111 mils bilfärd från Göteborg räknat. Nu var det tre år sedan jag var där sist så det ska bli kul! Återkommer med text och bilder på hur fisket varit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar